Bonsai – En Introduktion

november 14, 2012 admin FritidHobbies

For de af jer, som ikke ved så meget om Bonsai (men gerne vil lære), kommer her en lille introduktion.

Bonsai stammer originalt fra Kina, og det er en form for kunst, der inkluderer at sætte miniature træer i potter, og tilpasse dem til perfektion over en årrække. Et rigtigt Bonsai træ bliver til ved en proces, som kan tage rigtig mange år, og det er derfor kun for de mennesker med den allerstørste tålmodighed. Nogle Bonsai træer er blevet nedarvet fra generation til generation i familier, og nogle Bonsai træer siges at være blevet op mod 400 år gamle. Mange mener, at det at beskære sit eget Bonsai træ er en form for meditation: et forsøg på at opnå perfektion vel vidende at dette er umuligt – og altså dermed acceptere, at ikke alt nødvendigvis har et endegyldigt mål, men at det er vejen hen imod det mål der driver os. Og ikke mindst, at det er på denne vej hen mod målet, at vi i sandhed lever (og oplever).

Bonsai blev efter en årrække også populært i Japan, og de fleste tror i virkeligheden nok, at det er herfra traditionerne stammer. Dette er nok hjulpet godt på vej af Karate Kid filmene, hvor Mr. Miyagi netop får ødelagt et Bonsai træ, hvorefter man ser en “montage” hvor den plantes ud igen og får det bedre. Det er da også fra Japan, at Bonsai dyrkningen virkelig har spredt sig til den vestlige verden. Mange i den vestlige verden har nu taget det til sig, og selvom vi nok ikke har helt samme viljestyrke og standhaftighed som de gamle kinesere (og japanere), så finder mange fred i det at dyrke og beskære et Bonsai træ.

Der findes mange forskellige Bonsai træsorter, og også mange forskellige stilarter. Jeg vil her komme med et hurtigt oprids af nogle af de japanske sorter og stilarter, og vil forhåbentlig senere finde tid til at skrive en mere dybdegående artikel om disse.

Træsorter

“Juniper” – måske den mest kendte træsort til Bonsai træer, og iøvrigt også den som kendes fra Karate Kid.

“Kinesisk elm” – en stor favorit blandt Bonsai dyrkere, bl.a. fordi det er nemt at vedligeholde.

“Ficus” – findes i over et hundrede sorter, og er også meget populært.

“Crassula argentea” – kræs for kendere – lidt sværere at dyrke, men med tiden søger man udfordringer.

Stilarter

“Chokkan” – som en pil mod himlen – den klassiske, japanske bonsai.

“Hokidachi” – breder sig meget ud mod siderne, og har ikke en specifik top.

“Shakan” – et meget sideværts design, kun mulig med få træsorter – udseende som et yderst vindblæst træ.

“Kengai” – som et vandfald – vokser ud og ned, under potten, og giver et fantastisk udseende af mangfoldighed.

Det var en ultra kort guide om Bonsai – det er, som du nok kan regne ud, et felt der er blevet udviklet igennem årtusinder, så at forsøge at forklare noget så omfattende på disse få linjer, kan være svært. Jeg håber dog på at få mange flere dybdegående artikler om Bonsai’ens verden her på siden.

Rigtig god fornøjelse!


Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Powered by WordPress and HQ Premium Themes.